Zorg voor je kind zijn zorgen

In mijn praktijk tref ik regelmatig kinderen die zich zorgen maken. Ze zeulen deze zorgen met zich mee kunnen er niet zo goed met hun ouders over praten en slapen er soms slecht van. Iedereen maakt zich wel eens zorgen, maar als je deze zorgen geen aandacht geeft, kunnen deze zorgen zich transformeren in problemen. Deze problemen gaan het kind dan hinderen in het dagelijkse leven.

Wegwuiven en inpraten
Kinderen kunnen zich soms zorgen maken over dingen die wij als volwassenen moeilijk begrijpen, of helemaal niet belangrijk vinden. Zo vertelde een jongetje mij dat hij zich echt zorgen maakte dat hij niet genoeg hout kon vinden voor zijn boomhut. Of een meisje dat zich zorgen maakte over de baby in de buik van de juffrouw. Wij als volwassenen wuiven het weg, of praten net zo lang op het kind in om het ervan te overtuigen dat de zorg echt geen zorg is. Ik kan 1 ding met zekerheid zeggen, daar gaat de zorg dus niet van weg.

Zorgen loslaten
Wat werkt dan wel? Tijdens de kindercoaching heb ik hiervoor een leuke speelse manier om de zorgen aandacht te geven en los te laten. Eerst vertel ik een kort verhaal dat gaat over je zorgen maken en leg ik uit wat je zorgen maken is. Daarna schrijft het kind de zorgen op een strookje papier. Dit strookje rollen we op en stoppen dit in een ballon. Daarna blaas ik de ballon op en we lopen samen met naar buiten. Het kind laat de ballon en dus ook de zorg los. We kijken hoe de wind de zorg meeneemt en zwaaien er nog een keer naar. Erg vaak hoor ik daarna letterlijk een zucht van opluchting!
iklaatmijnproblemenlos1.jpg
Piekeraar
Is jouw kind een echte piekeraar en maakt het zich regelmatig zorgen? Dan kun je gaan voor een structurele oplossing. In de bekendere speelgoedwinkels zijn nu ‘zorgenvriendjes’ te koop. Dit zijn knuffels die ‘s nachts jouw zorgen opeten. Schrijf ze op een briefje en stop ze in de mond van het zorgenvriendje en de zorg is weg.

Wat zijn jouw tips?
Waar maakt jouw kind zich allemaal zorgen over? Hoe ga jij daar als ouder mee om? Plaats een reactie hieronder om jouw tip te delen met mij en de andere lezers. Ik ben benieuwd!