Het kind dat niet alleen kan spelen.

Main Image

Mijn jongste zoontje ligt tussen de middag op bed en het is weer zover…..mijn dochter van bijna 4 jaar vraagt direct mijn aandacht. Ze vraagt mij om te kijken hoe ze aan het kleuren is, van de glijbaan afgaat, een puzzel maakt, enzovoorts enzovoorts. Net toen ik even dacht een wasje te kunnen draaien en wat op te kunnen ruimen en het belangrijkste….even wat uit te rusten. Het is altijd al zo geweest, ze kan ontzettend veel, maar één van die dingen is niet zichzelf vermaken. Is er een ander kindje bij, dan heb ik er letterlijk geen kind aan, maar zodra ze alleen is gaat het mis. Het ergste vind ik nog wel dat ze hierdoor totaal afhankelijk is van een ander om het leuk te hebben. Dus naast dat ik me eraan irriteer omdat ik niet toekom aan de huishoudelijke klusjes, maak ik me zorgen hoe dat later voor haar zal zijn als ze opgroeit. Je geluk hangt toch niet van iemand anders af?

In gesprekken roep ik steeds erg overtuigend dat ik dat zelf heb veroorzaakt. Als het lieve, schattige babymeisje eindelijk een keer wakker is, pakte ik haar op en ging met haar spelen. Ik hebben haar weinig zelf aan laten rommelen en zat er steeds bij. En nu ze groter is en alleen ‘s nachts slaapt, is dat ineens niet meer zo praktisch….Maar weten hoe iets komt, verandert nog niets aan mijn situatie.

Dus ik ben verder gaan onderzoeken. Wat wil mijn dochter mij vertellen? Ik ga er altijd vanuit dat kinderen je spiegelen*. En ik krijg in mijn coachingspraktijk ook steeds de bevestiging dat dit klopt!
Door goed te kijken naar ‘het niet alleen kunnen spelen’ van mijn dochter kom ik uit bij de volgende belangrijke vragen: In hoeverre laat ik mijn geluk van anderen afhangen? Neem ik wel voldoende tijd voor mezelf? Hoe speels mag ik eigenlijk zijn? Slik, deze vragen zijn recht in de roos! Bedankt lief meisje voor wederom een belangrijke les voor mama. Ik ga ermee aan de slag.

*In mijn praktijk werk ik volgens de PresentChild® Methode. Dit is methodisch spiegelen m.b.v. taal. Het verhaal van de ouder wordt methodisch en specifiek vertaald in een levensles voor de ouder.