school begint weer! 10 tips om dat makkelijker te maken.

Main Image

Terwijl het ene kind niet kan wachten tot het zover is, ziet het andere kind er als een berg tegenop. De vakantie zit erop en het is weer tijd om naar school te gaan. Een nieuwe klas, een nieuwe meester of juf, nieuwe dingen leren en ervaringen opdoen. En voor ouders valt het ook niet altijd mee om je kind weer iedere dag weg te brengen, terwijl je zo van hem of haar genoten hebt op vakantie. Om de pijn iets te verzachten, geef ik je 10 tips om de overgang van vakantie naar school wat makkelijker te maken voor jou en voor je kind.

- Kies je eigen ‘einde van de vakantie’ ritueel. Sluit de vakantie bijvoorbeeld echt af met een speciale dag. Vraag aan je kinderen wat ze graag op de laatste vakantiedag willen doen. Zo sta je nog één keer stil bij de heerlijke vakantie die jullie hadden. Het is zo makkelijker, zeker voor jonge kinderen, om te begrijpen dat de vakantie nu echt is afgelopen.
– Bij de vakantie horen zwoele zomeravonden en laat naar bed gaan, heerlijk! Om alvast te wennen aan nieuwe bedtijd, breng je in de laatste vakantieweek deze tijd stapje voor stapje terug tot de normale tijd. De start van het nieuwe schooljaar vreet energie; daar kan je dus maar beter zonder slaaptekort aan beginnen.
– Weer op tijd naar bed en weer naar school, dat is misschien niet zo leuk. Klets erover met je kind, lees een boekje over weer naar school gaan voor. Vraag ze wat er leuk is aan school. Hoe de nieuwe juf of meester heet en wie er allemaal in de nieuwe klas zitten.
– Maak het onderwerp ‘school’ leuker door ze een aantal doelen te stellen. Welke woorden wil je het eerst leren schrijven? Zijn er tafels die je wilt leren? Wil je nieuwe vriendjes maken? Ga hier luchtig mee om.
– Maak een kruisjeskalender met het aantal nog te slapen nachtjes voordat school weer begint. Dat geeft je kind duidelijkheid.
– Maak als dat nodig is nieuwe afspraken, of spreek samen de ‘oude’ afspraken nog eens goed door. Een nieuw schooljaar is hét tijdstip om nieuwe regels vast te stellen: wie smeert de boterhammen, hoe vaak mag er afgesproken worden met vriendjes, hoe laat naar bed, wie kiest de kleding uit enzovoorts….
– Maak een schema of weekplanner om het nieuwe ritme onder de knie te krijgen: wie heeft wanneer gymles, schoolzwemmen, voetbaltraining, vioolles etc. Hang het op een zichtbare plek op. Ook erg handig voor jezelf het overzicht te bewaren.
– Houd het de eerste week na de vakantie rustig met afspraken en activiteiten naast school. Je kind moet waarschijnlijk echt weer even wennen aan het schoolleven en zal sneller geïrriteerd en moe zijn. Als de middagen en weekenden dan ook meteen nog vol zitten met afspraken is dat misschien net even teveel.
– Maak je niet te druk over het feit dat ze niet meteen goed in het oude ritme zitten, maar maak duidelijke afspraken. Kan je kind niet meer slapen om 8 uur omdat het in de vakantie 10 uur werd, spreek dan af dat je kind niet hoeft te slapen, maar wel op zijn kamer in zijn bed is. Zo komt je kind tot rust en uiteindelijk zal hij ook wel weer in het oude ritme komen.
– Niet alleen je kinderen, maar ook jij moet weer wennen aan het ‘normale’ ritme. Geef ook jezelf tijd en rust om weer terug te rollen in de regelmaat van school.

Wat vind jij ervan dat je kind weer naar school gaat? Kijk je ernaar uit of zie je er best een beetje tegenop? Geef hieronder je reactie….