5 tips: Omgaan met veranderingen

Main Image

Van nature vinden mensen het niet leuk om te veranderen. Het is zelfs zo dat in onze hersenen verandering hetzelfde wordt gesignaleerd als gevaar. Dus in ons hoofd is verandering dus levensgevaarlijk!

Ouders stellen mij vrij regelmatig de vraag: mijn kind wil steeds iets op dezelfde manier doen, hoe ga ik hiermee om? Als we als gezin iets afwijken van de planning is er paniek thuis! Mijn kinderen zijn juist in het weekend zo opstandig, hoe komt dat toch? Al deze vragen hebben te maken met het moeite hebben met veranderingen.

 

Wat gaan we vandaag doen?

Heel veel kinderen vinden routine heerlijk. Het geeft ze een een gevoel van veiligheid. Ze willen graag weten wat ze kunnen verwachten en wanneer. Ze willen op jou kunnen rekenen en weten wat er om hen heen gebeurt. Zo vraagt mijn dochter iedere ochtend: Wat gaan we vandaag doen? Ze wil dat dan tot in detail weten. Een dagelijkse routine is dus erg belangrijk voor kinderen, maar het betekent helaas ook dat veel kinderen moeite hebben met veranderingen.

 

Ook kleine veranderingen zijn veranderingen

Een verhuizing, een nieuwe school, het overlijden van een familielid. Dat zijn over het algemeen wel veranderingen waar we kinderen zo veel mogelijk op voorbereiden en betrekken. Maar een paar weken op zomervakantie gaan, een nieuw meubelstuk in de kinderkamer, zomer-en wintertijd, weekend. Dat zijn meestal kleine veranderingen die voor ons zo 'gewoon' zijn, dat we onze kinderen daar niet op voorbereiden of betrekken.

 

Oefening voor vaders en moeders

Om te ervaren hoe het voelt als je geen uitleg geeft aan je kind, laat ik ouders de volgende oefening doen.

Leg aan je partner uit dat je ergens op de dag iets met hem gaat doen. Hij hoeft alleen maar mee te doen in de spelsituatie, dan krijg je vanzelf inzicht. Op een gegeven moment zoek je je partner op en haalt hem zonder verklaring uit zijn bezigheden. Trek hem aan de hand mee en zet hem ergens in huis. Als hij buiten was zet je hem binnen neer, als hij binnen is breng je hem naar een andere kamer. Je doet de deur achter hem dicht en laat hem op die kamer achter. Na een paar minuten haal je jouw partner weer op en zet hem midden in de woonkamer. Niemand mag zijn mond open doen de komende minuten. Daarna vraag je aan je partner hoe hij zich voelt.

 

5 tips

Maar hoe kun je jouw kind dan het beste leren om te gaan met veranderingen? Ik geef je 5 belangrijke tips:

 

  1. Wees zelf niet al te georganiseerd. Leer je kinderen dat het oké en veilig is om van je routine af te wijken. Geef daarin het goede voorbeeld.

  2. Betrek je kinderen zoveel mogelijk bij veranderingen. Ga bijvoorbeeld niet zomaar iets veranderen in hun kamer zonder dat ze daar iets over te zeggen hebben. Vraag hen ook voor zover mogelijk hoe ze het graag zouden willen.

  3. Denk na over welke veranderingen voor ons volwassenen heel normaal zijn, maar voor een kind niet zo vanzelfsprekend. Bespreek en benoem het! Geef er aandacht aan. Denk hierbij aan het voorbeeld van 'het zomaar' de kamer uit lopen.

  4. Als je kind de verandering niet wil, zorgt dat voor weerstand. Geef aan dat je jouw kind hebt gehoord , geef voldoende ruimte aan het gevoel van het kind en geef daarna uitleg waarom het niet kan. Vertel je kinderen dat je niet zomaar alles kunt doen wanneer en wat jij wil. In een gezin (en dus ook in de wereld) werkt dat niet zo. In een gezin hou je rekening met elkaar en jij maakt deel uit van dat gezin.

  5. En als je het bovenstaande allemaal weet, ga dan bewust om met het aantal grote en kleine veranderingen in een week. Probeer het aantal veranderingen zoveel mogelijk te beperken.