5 tips om het geruzie tussen broer en zus te stoppen

Main Image

 

Broertjes en zusjes die heerlijk lief samen spelen zonder dat je steeds in moet grijpen en de (boze) politieagent moet spelen? Klinkt je dat nu niet als muziek in je oren. Er zijn vast momenten dat het al wel goed gaat. Dat je naar ze kijkt en denkt: 'Wat is dit toch hemels'. Maar als het niet zo lekker loopt tussen broertjes en zusjes (in elke samenstelling) is dat ontzettend vermoeiend. Daarom geef ik je graag een aantal tips. Sommige tips hebben wat oefening nodig, dat geef ik eerlijk toe en vooral de eerste tip kan best confronterend zijn. Ik beloof je, het is het zeker waard!

 

1. Jij bent het voorbeeld!

Kinderen kijken naar jou, ook als het gaat om relaties. En wat is dè relatie die ze dagelijks als voorbeeld hebben? Juist ja, die van jou en je partner (tenzij je gescheiden bent, maar dan hebben ze nog steeds een voorbeeld gekregen). Ik merk dat ontzettend goed en direct als er met mijn partner wrijving is. Daar reageren mijn kinderen direct op. Ze laten dan samen dan zien wat ik en mijn partner eigenlijk zouden moeten doen (of diep van binnen eigenlijk willen doen). Laat dus ook aan je kinderen zien dat je het samen uitpraat en goed maakt. Dat je respectvol met elkaar omgaat en gelijkwaardigheid aan elkaar bent. Leer ze dus hoe ze met elkaar om moeten gaan, door zelf het goede voorbeeld te geven. Ook als je niet meer bij elkaar bent.

 

2. Grijp niet te snel in

Ik ben al snel geneigd om het voor mijn kinderen op te gaan lossen. Ze hebben ruzie over speelgoed en ik ga de oplossing al bedenken. Alles om erger te voorkomen. Het signaal wat ze hiermee afgeef is dat ze zelf niet in staat zijn om het op te lossen. Dat ze mij hiervoor nodig hebben. Oké, als ze elkaar gaan uitschelden of gaan slaan is het ander verhaal. Maar ik weet zeker dat in 8 van de 10 gevallen ingrijpen echt niet nodig is. Geef ze zelf de verantwoordelijkheid om een oplossing te bedenken, samen! En als je toch niet kunt laten om in te grijpen, zeg dan bijvoorbeeld: 'Jullie willen hier allebei mee spelen. Hoe gaan we dit nu oplossen?'

 

3. Luister naar alle kanten van het verhaal

Als er iets is voorgevallen en je bent er niet bij geweest, dan is het belangrijk dat je luistert naar alle kanten van het verhaal. Niet met het doel om één van je kinderen uiteindelijk af te straffen, want naast politieagent wil je ook geen rechter spelen. En dan krijg je discussies als: 'Hij deed het eerst', of 'Het was haar schuld!' Maar met het doel om je kinderen het gevoel te geven dat er naar hen geluisterd wordt en ze zelf na gaan denken over wat er is er voorgevallen. Als ze kleiner zijn kunnen ze het tekenen en als ze wat ouder zijn kunnen ze het opschrijven. Door het daarna aan elkaar te laten zien of voor te lezen, krijgen ze ook begrip voor elkaars kant van het verhaal en is straffen vaak niet eens meer nodig.

 

4. Laat je kinderen elkaar zoveel mogelijk helpen

Deze tip werkt niet net voordat er ruzie dreigt te komen. Maar het werkt wel om samen een goede band op te bouwen. Als je oudere kind, je jongere kind laat helpen (of andersom) voelt dat voor allebei goed. Ook als je een één doel geeft, bijvoorbeeld de tafel dekken, kunnen ze elkaar helpen om dat doel te halen en werken ze meteen samen.

 

5. Geef voldoende mogelijkheid voor hun eigen ding

Ja, het is belangrijk om samen goed overweg te kunnen, maar het is minstens zo belangrijk om je eigen ding te kunnen doen. Na een drukke schooldag met veel kinderen, is het vaak fijn om je terug te kunnen trekken en zit je niet altijd te wachten op je broer of zus. Geef je kinderen daarom ook voldoende mogelijkheden en ruimte om dit aan te geven en te kunnen doen. Daarna is het ook weer veel leuker om samen te spelen.

 

Wat werkt bij jou als je kinderen ruzie maken? Deel je tips hieronder als reactie!