Waarom het steeds maar niet lukt om anders op je kind te reageren!

Main Image

 

Iedereen heeft in zijn jeugd minimaal 20 trauma's opgelopen. Nu denk je misschien meteen aan heftige trauma's, maar dat is (gelukkig) vaak niet het geval. Het zijn meestal kleine dingen.

 

Jij was het bijvoorbeeld als klein meisje ergens niet mee eens en je werd boos. Dat mocht niet en je werd naar je kamer gestuurd. Zo leerde je dat je niet boos mag zijn en dat je niet voor jezelf op mag komen. Of je voelde je verdrietig als klein jongetje en je vader zei dat je op moest houden met janken. Zo leerde je dat je je verdriet er niet mag zijn. Of je was heel enthousiast over iets, maar je kreeg daar helemaal geen reactie op en je moest rustig zijn. Zo leerde je om je enthousiasme in te dammen. Allemaal kleine onschuldige dingen, die je ouders (maar ook leraren en andere opvoeders) helemaal niet zo bedoelden, maar die zorgen voor een klein wondje, of te wel een trauma.

 

Vaak hebben wij daar helemaal geen erg meer in, we worden volwassen en weten niet eens meer dat het is gebeurd. We weten het niet meer, maar het zit nog wel zo in ons systeem. Dan word je zelf vader of moeder en als jouw kind iets doet/zegt wat te maken heeft met jouw trauma (dus in dit voorbeeld boos is, of huilt, of erg enthousiast is) ga jij daarop reageren. Je reageert dan niet meer als een liefdevolle volwassene, maar als een gekwetst kind. Je wordt boos op je boze kind, je vindt dat je kind zich steeds aanstelt of je bent te druk om op je enthousiaste kind te reageren.

 

Je wilt het diep van binnen anders, maar het lijkt wel of je er niets aan kunt doen. Dat is ook zo, omdat je je nog niet bewust bent waar het vandaan komt. Wil je de cirkel echt doorbreken en voortaan anders reageren? Dan is het belangrijk om bij die bewustwording te beginnen. Te ontdekken wat jouw wondjes zijn en de tijd nemen om die liefdevol te gaan verzorgen*. Daar maak je niet alleen jezelf maar ook je kind heel erg gelukkig mee!

 

*In mijn praktijk werk ik volgens de PresentChild® Methode. Dit is een methodisch spiegelen m.b.v. taal. Zo ontdek je door over je kind te vertellen waar jij je bewust van mag worden en hoe je daar voortaan anders mee om kunt gaan.

 

Wil je een afspraak maken of meer informatie? Neem dan gerust contact met mij op.

 

Naam *
E-mail *
Telefoon
Waar kan ik je bij helpen? *