10 manieren voor hooggevoelige kinderen om tot rust te komen

Main Image

Hooggevoelige kinderen zijn extra gevoelig voor prikkels. Na een dag op school, in het zwembad, of na een dagje winkelen, hebben ze zoveel prikkels binnen gekregen dat ze het gevoel hebben dat al hun energie op is. Het is dan erg belangrijk om weer even terug te (mogen) komen bij zichzelf. Er is dan tijd, rust en ruimte nodig om de prikkels, die als een spons zijn opgezogen, te ontladen. De spons moet als het ware weer uitgeknepen worden. Dit kan simpelweg door regelmatig met je kind de rust op te zoeken en je kind vroeg naar bed te laten gaan, maar er zijn ook andere manieren om te kunnen ontladen. Ik heb 10 manieren mogelijkheden voor jou op een rijtje gezet:

1. Springen. Op een trampoline, maar ook op bed (als dat mag) of op de grond.
2. Rustig ademen, de buikademhaling. Een speelse manier om dit te doen is door bellen te blazen of (voor oudere kinderen) door een rietje een klein papiertje wegblazen.
3. Heel hard zingen of gillen. In de auto of in de woonkamer, zo hard als je kunt.
4. Creatieve activiteiten zoals tekenen, schilderen, plakken, kleien, helpen om tot rust te komen en om indrukken te verwerken.
5. Onder de douche alles wat er die dag is gebeurd van je afspoelen. Alles wat je niet kunt gebruiken gaat door het doucheputje. Het douchen kan ook fictief.
6. Geef je kind een ontspannende voetmassage, of maak een tekening op (elkaars) voeten.
7. Knuffelen met huisdieren werken erg rustgevend en ze voelen perfect aan wat je kind nodig heeft.
8. Geef kinderen een plekje waar weinig tot geen prikkels zijn, bijvoorbeeld een tent of hut.
9. Ga regelmatig wandelen in de bossen, lekker naar buiten met het hele gezin. Ook in de regen kan dat heel leuk zijn.

De belangrijkste tip!
10. Vraag aan je kind wat het nodig heeft om tot rust te komen. Je kunt van alles bedenken, maar hooggevoelige kinderen voelen zelf erg goed aan wat ze nodig hebben. Luister daar naar, ook als het voor jou niet logisch is.