Ik verveel me zo...........................

Verveeld.jpg

 

Hier in het zuiden van Nederland is het vakantie. Even vrij van school. Geen gehaast 's ochtends, geen geruzie over kleding want een pyjama kan prima aanblijven, geen boterhammen die naar binnen gepropt hoeven te worden, we hebben alle tijd. Genieten! Maar.......alle structuur is ook ineens verdwenen en veel kinderen (inclusief mijn dochter) raken hier nogal van in de war. Iedere morgen krijg ik dan ook de vraag: Wat gaan we vandaag doen? Waar gaan we vandaag heen?

 

Van deze vragen word ik onrustig. Ze wil weten waar ze aan toe is, maar ik hoor deze vraag aan als: 'Mama, vermaak me, zorg dat ik een leuke vakantie heb!' Als dan mijn antwoord is dat we vandaag niets gaan doen, thuisblijven en hooguit een boodschap gaan doen, zorgt dat voor een zeur gezicht. Na een uurtje hoor ik dan ook: 'Mama, ik verveel me zo.....'

 

Nu kan ik genoeg dingen bedenken om samen te gaan doen. Er zijn zelfs hele Pinterest pagina's voor gemaakt: 50 dingen die je kunt ondernemen als je kind zich verveelt. Desnoods kan je je kind nog voor de televisie zetten of achter de tablet. Maar waar komt toch dat gevoel vandaag dat we onze kinderen steeds maar moeten vermaken? Dat alles maar leuk moet zijn? Wat is er mis met je vervelen en even helemaal niets doen? Dat je zelf mag bepalen hoe je jouw verveelde tijd invult, zonder dat iemand dit van minuut tot minuut voor jou heeft bepaald. Dat je 'legaal' mag dagdromen. Waar mogen kinderen dat nog tegenwoordig?

Het is ook nog eens zo dat je juist van verveling enorm creatief wordt. Dus je hoeft zeker niet bang te zijn dat je jouw kind 'plezier' ontneemt als het zich verveelt. Integendeel, door verveling geef je een groot cadeau!

 

Mijn dochter ging spontaan woordjes overschrijven uit boeken om zichzelf te leren schrijven (ze is 4 jaar). Heeft een prachtig knutselwerk gemaakt met verschillende lagen en kleuren en ik heb genoten van het toneelstuk wat ze samen bedacht met haar kleine broertje. En trots dat ze (terecht) was op al deze zelfverzonnen dingen. Dus... ik gun het alle ouders en kinderen om zich eens stierlijk te gaan vervelen vooral in de vakantie! Wie weet wat voor prachtigs daaruit voortkomt.