5 onmisbare dingen voor hooggevoelige kinderen

Main Image

 

Hooggevoelige kinderen ervaren alles heel intens. Mooie, maar ook minder mooie ervaringen maken vaak een diepe indruk. Ook geuren, smaken, geluid en/of licht ervaren ze versterkt. Ze pikken daarbij ook nog eens stemmingen van anderen op, zoals de leraar, het kind wat naast hen zit in de klas, van jou en van hun vrienden. Het verwerken van al die prikkels is vaak lastig. Hieronder noem ik 5 dingen die voor hooggevoelige kinderen onmisbaar zijn. Ze hebben al deze dingen nodig om bij zichzelf te kunnen blijven en om te verwerken wat ze op een dag allemaal beleven.

 

1. Een eigen plek

Een plaats in huis waar je kind zich na een drukke dag terug kan trekken. Een plek waar het alleen mag zijn en veiligheid en rust ervaart. Je kind voelt haarfijn aan wat het daarvoor nodig heeft. Het is helemaal mooi als deze ruimte door je kind zelf ingericht mag worden, zodat het helemaal bij hem of haar past. Voor kleinere kinderen werkt een (speel)tentje fantastisch. Een speciaal hoekje op zolder met zachte kussens en muziek kan ook heel goed werken.

 

2. Een rustgevende slaapkamer

Hooggevoelige kinderen hebben veel slaap nodig en op tijd naar bed gaan is daarom belangrijk. Het is dan wel belangrijk dat de slaapkamer ook echt rust kan bieden. In plaats van hippe, felle kleuren te gebruiken, kun je beter kiezen voor zachte en rustgevende kleuren kiezen. Speelgoed is er wel, maar berg het op in kasten of bakken. Geen laptop, mobieltjes, televisie of babyfoons in de slaapkamer. Op deze manier kan je kind écht tot rust komen en daar is de slaapkamer uiteindelijk toch voor bedoeld. 

 

3. Eerlijkheid (over jouw gevoelens) 

Een hooggevoelig kind voelt precies aan hoe het met jou gaat. Als jij dan een keer niet zo lekker in je vel zit, of je bent moe, of er is iets voorgevallen, ben daar dan eerlijk over. Veel ouders willen hun kind ontzien door te zeggen dat het goed met hen gaat en er niets aan de hand is. Je kind voelt direct dat het niet waar is. Eigenlijk zeg je dan: 'Wat jij voelt dat klopt niet'. Uit persoonlijke ervaring weet ik dat dit voor een hooggevoelig kind voor veel onzekerheid en verdriet zorgt. Ben dus eerlijk over je gevoelens, geef een uitleg die past bij de leeftijd van je kind. Let op! Het is zeker niet de rol van je kind om het vervolgens voor je op te gaan lossen.

 

4. Erkenning voor de intensiteit van het gevoel

Labeltjes in de nek die ontzettend kriebelen. Sokken met naden die je kind met geen mogelijkheid aan wil trekken. Een hap broccoli wat prikt in de mond. Een klein velletje naast de nagel wat zorgt voor een hevige huilbui en een slapeloze nacht. Als je dit zo leest kun je denken dat je kind zich niet zo moet aanstellen. Dat het echt niet zo erg is. Helaas! Voor een hooggevoelig kind zijn al deze dingen wel erg. Doordat het gevoel extra is ontwikkeld, ervaren ze deze 'kleine' dingen als zeer intens. Vergelijk het dus niet met hoe jij deze dingen ervaart. Erken en benoem dat het voor jouw kind zeer vervelend is en ga er ook zo mee om. Troost en bedenk samen met je kind wat een goede oplossing kan zijn, waarmee je kind geholpen is.

 

5. Voldoende rustmomenten

Na bijvoorbeeld een dag op school, in het zwembad, of winkelen, hebben gevoelige kinderen zoveel prikkels binnen gekregen dat ze het gevoel hebben dat al hun energie op is. Daarom is het belangrijk om de overdaad aan prikkels zoveel mogelijk te beperken. Als ouder kun je je kind hierin helpen. Als je merkt dat bepaalde dingen je kind uit zijn of haar balans brengen, zorg dan dat deze dingen ‘in bepekte mate’ voorkomen. Breng de hoeveelheid activiteiten van je kind terug naar ‘acceptabel’. Vaak heb je zelf niet eens door hoe druk het schema van je kind (en je eigen schema) eigenlijk is. Help je kind door voldoende mogelijkheden van rust in te bouwen. Je hoeft er niet altijd op uit te trekken om een leuke dag te hebben.