7 manieren voor een flinke dosis zelfvertrouwen

Main Image

 

Het begint met wat uitspraken. 'Dat kan ik toch niet'. 'Jij moet mee, want ik kan het niet alleen'. Dan vallen deze uitspraken je steeds vaker op. Je kijkt naar je fantastische kind wat zoveel in huis heeft, maar je kind ziet het zelf niet. Dit kan een periode zo zijn en soms ook vanzelf weer overgaan, maar het is en blijft vreselijk om te zien. Was er maar iets wat je zou kunnen doen... Tijd dus voor een flinke dosis zelfvertrouwen. Ik geef je 7 manieren om het zelfvertrouwen van je kind een flinke boost te geven.

 

Erken gevoelens

Als je kind ergens onzeker over iets is, luisteren dan naar wat er in je kind omgaat. Laat je kind de situatie uitgebreid omschrijven, of tekenen of naspelen als dat makkelijker is. Hierdoor kom je erachter wat er echt aan de hand is en kun je samen een goede oplossing bedenken voor een positieve verandering.

 

Reken af met het kritische stemmetje

Ken je dat stemmetje, wat altijd aanwezig is en wat kritiek heeft op wat je doet en hoe je iets aanpakt? Dat stemmetje heeft je kind ook. Door objectief en optimistisch te blijven, snoer je dat kritische stemmetje in het hoofd van je kind direct de mond. Een voorbeeld: Je kind zegt steeds dat het slecht is in rekenen of toch niet goed kan leren. Vertel je kind dan het wel goed kan leren, maar voor rekenen wat meer tijd nodig heeft.

 

Ga niet vergelijken

'Dat doet je zusje nou noooooit'. 'Kijk eens hoe goed je broertje zijn bord leeg eet/luistert/aardig is'. Allemaal heel goed bedoelt natuurlijk, maar je kind voelt zich hier heel ellendig door. Ga dus niet vergelijken, ieder kind is weer anders. Leer je kind dat het goed is zoals het is en laat je vergelijkingen voorgoed weg.

 

Praat positief over je kind

Op een feestje zijn de kinderen heerlijk aan het spelen. Ondertussen praat een moeder uitgebreid over de problemen die ze heeft met haar zoontje. Dat hoort hij toch niet? Nou, dat pikken kinderen zeker te weten op, hoe klein ze ook zijn. Het positieve nieuws? Als je positief over ze praat met anderen, pikken ze dat dus ook op. Trots vertellen over je kind en wat je zo leuk aan ze vindt, geeft jouw kind het bewijs dat je niet 'zomaar' wat tegen ze zegt maar dat je het echt meent.

 

Geef verantwoordelijkheden

Neem je kind geen dingen uit handen die ze zelf heel goed kunnen. Vraag je kind juist om je mee te helpen en om kleine klusjes te doen. Hierdoor voelt een kind dat je ze vertrouwt en voelt het zich trots over het resultaat.

 

Vier veel feestjes

Als een kind iets heeft gedaan of geleerd wat moeilijk was en het is gelukt, vier dan een klein feestje. Ook als het niet is gelukt en je kind heeft ontzettend zijn of haar best gedaan, vier dan de inzet die je kind heeft laten zien. Benoem dat ook! Zo voelt een kind dat je trots bent en gaat het ook trots op zichzelf zijn.

 

Geef het goede voorbeeld

Je kunt alle het bovenstaande doen. Maar als je negatief over jezelf praat (je lijf, je keuzes, al je fouten en tekortkomingen) en ga je alle uitdagingen uit de weg? Dan heeft het dus geen enkele zin. Zie dit als de uitdaging om ook aan je eigen zelfvertrouwen te werken. Dan gaat je kind jouw voorbeeld volgen.