Waarom mijn kind door mij heen mag praten

Main Image

Ik heb best lang getwijfeld of ik deze blog wel moest schrijven. Waarom? Het gaat toch over een heilig huisje.....kinderen mogen niet door je heen praten. Dat is erg onbeleefd. Net zo onbeleefd als geen dankjewel zeggen als je een worstje krijgt van de slager of als je bij iemand hebt gespeeld.

Toch ga ik jou vertellen dat ik hier anders over denk. Ik wil zeker niet beweren dat wat ik doe goed is, of de waarheid is. Mijn bedoeling is om een beroep te doen op jouw gezonde verstand en jouw gevoel. Ik zie vaak ouders die bepaalde regels hebben omdat het zo 'hoort'. Waarom ze deze regel hebben, weten ze zelf niet eens (meer).

In de supermarkt kom ik een oude bekende tegen. We maken een praatje. Mijn zoon heeft één doel, zo snel mogelijk een karretje scoren om de winkel mee door te crossen. Mijn dochter luistert naar ons gesprekje. Dan begint mijn dochter: 'Mam, mama, mam'. Eerst doe ik net of ik haar niet hoor. Dat heeft een averechts effect want ze begint nog harder te roepen. Dan hoor ik mezelf zeggen: 'Stil, mama is nu aan het praten even wachten tot wij uitgepraat zijn.' Dat doet ze heel netjes, ze wacht een paar minuten totdat we zijn uitgepraat. Dan vraag ik haar wat ze wilde zeggen. Ze haalt haar schouders op en zegt dan 'dat ben ik vergeten'.

Nu kan de blog wel stoppen, maar toch ging ik hierover nadenken. Was mijn gesprekje met die vage oude bekende echt belangrijker dan wat mijn dochter mij te vertellen had op dat moment?

Hoe lang duurt het eigenlijk echt om te reageren op wat zij te vertellen heeft. Vast niet langer dan een paar seconde. Waarom kon ik (een volwassene) niet even wachten met mijn verhaal en vroeg ik dat wel van een meisje van 4?

Kinderen leven volop in het NU. Ze zijn enthousiast (of boos of verdrietig) op dat moment en willen daar meteen uiting aan geven. Daar is toch eigenlijk niets mis mee?

En als je je kind echt wil leren dat het fijner is om iemand eerst uit te laten praten, hoe kun je dat dan beter doen dan door het goede voorbeeld te geven. Dat ze zien, horen en voelen dat jij anderen altijd uit laat praten. Vanaf die dag mogen mijn kinderen 'gewoon' door mij heen praten, het is geen regel meer. Het gekke is dat het nooit meer is gebeurd........