Stop met schreeuwen

Main Image

 

Als er iets is waar ik een hekel aan heb, is het schreeuwen tegen kinderen. Waarom? Ik weet dat je ze zo alleen maar leert dat mensen naar je luisteren als je schreeuwt. Dus wat gaan kinderen doen als ze willen dat naar hen geluisterd wordt? Juist ja, ook schreeuwen. Ik weet het allemaal en ik heb er een hekel aan, maar ik doe het toch. Eén van mijn hoogtepunten (waar ik allesbehalve trots op ben) is dat ik heel hard gilde: 'Hou toch eens op met schreeuwen!'. Tsja.....

Maar wat werkt dan wel? Ik geef je vier alternatieven, waardoor je minder snel gaat schreeuwen en er toch naar je geluisterd wordt.

 

1. Kom dichterbij

Ik ben de momenten gaan onderzoeken wanneer ik schreeuwde. Wat bleek? Het waren vooral net momenten dat ik niet dichtbij hen was. Dat ik in de keuken stond om eten te koken, ik boven de was eruit haalde of even aan de andere kant van de kamer was. Ik voelde irritatie opkomen omdat ik niet door kon gaan met mijn activiteit en schreeuwde al snel wat mijn kinderen moesten gaan doen/ of vooral niet moesten doen. Als er dan geen reactie kwam, schreeuwde ik nog een keer dat er niet geluisterd werd. Dat ben ik gaan veranderen door dichterbij te komen. Als er iets is, loop ik naar hen toe en kijk hen aan. Zo zie ik meteen of de boodschap wel ontvangen wordt. Door dichterbij te komen, is schreeuwen niet meer nodig. Hoe makkelijk kan het zijn. Het is een kwestie van even de moeite nemen om erheen te lopen.

 

2. Maak een vriendelijke reminder voor jezelf

Als je iets wilt veranderen, moet je er een gewoonte van maken. Maar als het moment daar is, is het vaak moeilijk om jezelf daaraan te herinneren. Daar kun je jezelf natuurlijk wel bij helpen. Door overal in huis wat liefdevolle 'reminders' op te hangen, een klein hartje bijvoorbeeld. Voor mij waren goede plaatsen op de afzuiger (in de keuken als ik aan het koken ben) en in de gang (als we op het punt staan om te vertrekken en niemand opschiet). Als je er dan naar kijkt, herinner je jezelf eraan dat beter even tot 10 kan tellen. Dat werkt ook heel goed voor kinderen die schreeuwen. Geef ze het hartje en ze weten meteen wat je bedoelt!

 

3. Vraag aandacht op een andere manier

Als je al drie keer hebt gevraagd om schoenen aan te trekken en er nog geen beweging in zit, dan ga je schreeuwen. Met een beetje creativiteit kun je ook op andere manieren de aandacht van je kind vragen. Manieren die hier heel goed werken: Fluisteren, je kind gaat opeens heel aandachtig luisteren naar wat je zegt. Raak je kind even aan, leg je hand op de schouder en je krijgt de aandacht die je wilt. Doe iets onverwachts, iets wat je kind niet ziet aankomen. Praat opeens met een hele hoge of juist een hele lage stem, of kies iets anders 'geks'.

 

4. Neem zelf een time-out

Ik schreeuw niet snel, vaak moet het erg hoog oplopen. Wat ik op zo'n moment nodig heb? De mogelijkheid om even rustig te worden. Dat lukt me niet in de kamer, dus ik neem dan even een time-out. Ik loop naar de tuin of naar boven, lang heb ik dan niet nodig. Voor kinderen is dat vaak ook zo, een mogelijkheid om even tot rust te komen, doet wonderen. Dat werkt ook zo voor ouders.

 

En als het dan toch niet lukt? Als je dan toch schreeuwt? Dat is helemaal geen ramp. Vergeef jezelf en pak daarna de draad weer op. Volgende keer beter.