Hoe help je een kind over de drempel?

Main Image

 

We staan heerlijk buiten in het zonnetje. Trots laat mijn nichtje haar nieuw gekregen cadeau zien, een lolo-bal. Jeetje, dat is lang geleden dat ik zo'n ding gezien heb. Ik weet nog goed dat ik altijd na het eten oefende, maar dat het me maar niet lukte dat lolo-ballen. Eigenlijk was is altijd erg bang om te vallen.

 

De volwassenen op de verjaardag konden zich niet bedwingen en probeerde de bal uit. Even kijken of je het nog kan. En ik stond erbij en keek ernaar. Mijn dochter probeerde het ook, ik hield haar hand vast. Plotseling zei een andere moeder: 'Nou Marga, jij kan het ook vast wel probeer het maar eens!' Ik keek naar de lolo-bal en voelde weer dezelfde angst als vroeger. Ik besloot het niet te doen. Niet hier, niet nu met iedereen erbij.

 

Thuis bedacht ik me wat ik dan nodig zou hebben om wel te durven. Iemand die mijn hand vastpakte. Iemand die tegen mij zou zeggen, 'Kom mee we gaan dit proberen'. 'Je bent nu ouder, nu kan je het vast. Er zijn zoveel dingen die je eerst niet kon en nu wel'.

 

De zaterdag daarna gingen we voor het eerst kijken bij gymles. Mijn dochter was dolenthousiast, totdat we voor de poort stonden. Ze huilde en gilde dat ze het supereng vond en echt niet durfde. Ze gilde dat ze terug naar huis wilde. Mijn eerste neiging was om dan maar terug naar huis te rijden, maar dat deed ik niet. Ik pakte haar hand en zei 'We gaan kijken hoe het daar binnen uitziet. Samen gaan we dit proberen. Het is spannend, maar ik ben bij jou en ik weet dat jij dit kan. Net zoals zoveel dingen die je eerst niet en nu wel durft.'' En.... ze liep mee. Na twee minuten kijken gymde ze volop mee. 'Ik wil erop mama' riep ze. En ik dacht op dat moment ' Misschien dat ik er nu ook wel op wil. Op die lolo-bal dan.'