Waarom niets doen werkt!

Main Image

 

Daar sta je dan met de autodeur open aan een drukke weg. Je krijsende zoontje van 2 jaar dubbel te vouwen in zijn autostoeltje. Zijn hele lijf strekt hij uit. Zo krijg ik de gordel niet vast en ik moet door naar een volgende afspraak. 'Als je nou toch eens mee zou werken', riep ik. 'Dan zou het voor jou en voor mij veel makkelijker zijn'.

Binnen één seconde verandert hij in een driftkikker

Het is zo'n vrolijk en lief mannetje, tot het moment dat het niet gaat zoals hij in zijn hoofd heeft, of als hij iets niet mag. En als je twee jaar bent, zijn er best veel van dat soort dingen. 's Ochtends mee moeten om je grote zus naar school brengen, het zwarte zand uit de tuin scheppen, ook gezonde dingen eten en niet alleen maar boterhammen met chocoladepasta. Binnen één seconde verandert dat lieve vrolijke mannetje dan in een kleine stampende driftkikker.

Het maakt geen enkele indruk

Ik doe enorm mijn best om de situatie te veranderen. Van alles maar goedvinden en toestaan tot het allemaal nog een rustig uitleggen, een beloningsysteem met stickers, hem even af laten koelen op de gang en zelf ook heel boos worden. Het maakt allemaal geen en-ke-le indruk. Ik zie niet meer wat ik nu nog meer kan doen.


Niets oplossen of veranderen

Tot het moment dat tijdens het koken mijn zoontje aan mij vroeg of ik mee blokken ging bouwen. Ik gaf aan dat het nu niet kon en hij ging compleet door het lint. Hij schreeuwde de longen uit zijn lijf en draaide al liggend rondjes op de grond van kwaadheid. Ik stond erbij en deed voor het eerst helemaal niets. Ik liet hem gaan en probeerde het niet op te lossen of te veranderen.


Op het gemakje ging hij bouwen

Er gebeurde iets totaal onverwachts. Hij stond op en ging op zijn gemakje bouwen! Hij kletste volop en stapelde alle blokken op elkaar. Wat hij voelde mocht er helemaal zijn, doordat ik niets deed en dit was het effect. En nee, dit was niet eenmalig of een gelukje. Deze 'niets doen aanpak' heeft tot op de dag van vandaag nog steeds hetzelfde resultaat.


Als je echt iets wilt veranderen, doe er dan eens helemaal NIETS aan, laat er zijn wat er is. Dan hou je ook nog tijd over om mee blokken te gaan bouwen.