Gooi jij je kind 'zomaar' in de wasmachine?

Main Image

 

Daar stond ik dan. Voor de wasmachine. Met het favoriete zachte kleedje van mijn zoontje in mijn handen. Als gevoelig mannetje vindt hij het heerlijk om daar onder te kruipen. Het is zijn veilige plekje. Het kleedje, dat moet nu echt in de was. Dat vond ik zelf al, maar mijn vriend bevestigde het nog eens herhaaldelijk. Vieze vingers, natte neuzen, haren vol gel, alles kwam met dit heerlijke zachte kleedje in aanraking. En na het nodige uitstel van mijn kant (want wat is het zielig als hij zijn dekentje niet heeft) moet het nu toch echt gaan gebeuren.

 

Wat belachelijk dat er niets op staat

Dus daar sta ik dan. Naarstig op zoek naar het wasvoorschrift. Ik ga alle hoekjes af, draai het binnenstebuiten, helemaal niets te vinden. Wat belachelijk! Voor die prijs? Dan zou je toch minstens verwachten dat erop staat of je het überhaupt kan wassen en of het in de droger kan? Zal ik mijn moeder dan maar bellen? Nee joh, doe niet zo raar, dit moet je toch zeker wel zelf kunnen? Opeens besef ik me: dit doen wij dus.

 

De angst om je kind voorgoed te verpesten

Zijn we niet allemaal heel hard op zoek naar het wasvoorschrift van je eigen kind? Stel je voor dat je jouw kind zomaar in de wastrommel gooit en hij komt er helemaal verschrompelt uit. Of het mag absoluut niet gewassen worden met andere kleuren en nu is het voor de rest van zijn leven is 'verkleurd'. We zijn allemaal op zoek, naar een manier, een voorschrift om beter te begrijpen wat jouw kind nodig heeft. Wat je wel en wat je zeker niet moet doen. Uit angst om je kind misschien wel 'voorgoed' te verpesten?

 

Nu moet je wel

Wat nou als er geen wasvoorschrift is? Dan blijft er nog maar één ding over. Jouw gevoel. Datgene waarvan jij voelt dat het allerbeste is om te doen, op dat moment, in die situatie.
Als het echt niet anders kan, durf je daar dan helemaal op te vertrouwen? Kinderen zijn enorm intuïtief. Is dat niet juist datgene wat zij ons te leren hebben?
En wie weet, willen zij wel heel graag dat al die voorschriften (waar we zo druk naar op zoek zijn) 'kwijt' raken. Want dan, dan moet je wel op je gevoel varen.

Zelfverzekerd gooi ik het fragiele kleedje in de wasmachine. Als mijn kind de was kan doen, dan kan ik het ook.