Kun je een krijsend kind in de supermarkt voorkomen?

Main Image


Daar sta ik dan in een drukke supermarkt. De caissière kijkt me aan met een blik van 'kan jij je kind niet een beetje intomen?' Achter mij in de rij hoor ik gezucht en volop irritatie. Ik neem een grote stap, over mijn zoontje heen die in het gangpad op de grond ligt te krijsen. Er is geen beweging in hem te krijgen en ik besluit met heel veel moeite om hem maar te negeren. Wat ging hier mis? Had ik dit op één of andere manier kunnen voorkomen?


Om daarachter te komen, moet je soms even de band terugspoelen. Wat gebeurde er voorafgaand aan de uitbarsting? Het ging als volgt: Mijn zoontje heeft een eigen karretje en ook een eigen boodschappenlijstje. Als een topsporter zoekt hij de boodschappen die op zijn lijstje staan. Trots, met de gevonden buit, lopen we naar de kassa. Er gaat net een nieuwe kassa open, dat is gelukt hebben!

 

Vanaf dat moment is het foute boel

Achter ons staat een man, hij kijkt op zijn horloge en heeft duidelijk haast. Ondertussen is mijn zoontje bezig om alle boodschappen op de band te leggen die hij heeft verzameld. Omdat de man haast heeft en ik het wat sneller wil laten gaan, help ik mijn hem mee. Vanaf dat moment is het foute boel! Dat wilde HIJ zelf doen, hij had immers de boodschappen verzameld. En mijn zoontje stort gillend ter aarde. Precies voor de voeten van gehaaste man.

 

Wat was er nou echt aan de hand?

Dus wat was er nou echt aan de hand? IK was degene die niet van zich liet horen. IK voelde me opgejaagd. In plaats ons boodschappenuitje af te sluiten zoals ik dat wilde, ging ik mee in de verwachtingen van 'buitenaf'. Verwachtingen van een vreemde zelf. En precies daar werd mijn zoontje nou zo dwars van! Het prachtige kereltje liet me zelfs zien wat ik eigenlijk had moeten doen: Voor mezelf opkomen en van niemand iets aantrekken! Als ik precies dat had gedaan, dan had deze hele scene niet eens plaatsgevonden.

 

Spoel de band terug

Dus als jij de band eens terug spoelt? En denkt aan de laatste keer dat jouw kind (in het openbaar) 'uitbarstte'. Wat gebeurde er toen vooraf? En als je daar heel eerlijk naar kijkt, was er dan diep van binnen iets wat je niet deed, maar wel meer zou mogen doen? Ik ben ontzettend benieuwd!

 

Wil je meer weten over temperamentvolle kids? Wat een kind vol temperament echt van jou nodig heeft en hoe je het een stuk gemakkelijker voor jezelf kunt maken? Maandag 13 maart start ik met de eerste van vier workshops die precies hierover gaan.