Hoe een boos kind jou eigenlijk helpt

Main Image


We zitten gezellig aan het ontbijt. Geen vuiltje aan de lucht. Deze ochtend lijkt het allemaal heerlijk soepeltjes te verlopen. We zijn op tijd ons bed uit, de kindjes hebben zich al aangekleed op hun kamer en komen lachend naar beneden. En dan..... juist als je het totaal niet verwacht....ontploft de boel.

Ik wil er ook vier

Waar het over gaat? Paw Patrol hagelslag! Mijn dochtertje strooit het op haar cracker en er vallen 4 botjes (lees kleine witte chocolade botjes) uit het pak met de hagelslag. (En ja, dat hagelslag ook van chocola is gemaakt negeren we voor het gemak en het verhaal maar even). Mijn zoontje vraagt of hij er ook één mag. Meestal doet ze dat meteen, ware het niet dat de dag ervoor haar broertje haar hetzelfde stug weigerde. Dus, nee was het antwoord. Met alles wat hij in zijn kleine lijfje van vijf heeft begint hij te schreeuwen en te schelden. De cracker wordt van tafel gegooid en het enige wat er enigszins verstaanbaar uitkomt zijn de woorden: IK WIL ER OOK VIER.

Praten als Brugman

En wat doe je dan? Je probeert het op te lossen, te praten als Brugman. Te bemiddelen en te vragen aan zijn zus of zij er toch echt geen af wilt geven. Zeggen tegen het kleine mannetje dat hij de volgende keer er vast ook meer krijgt. Dat het niet het einde van de wereld is. En als hij vervolgens gaat slaan, wat echt niet door de beugel kan, mag hij eerst daarvoor zijn excuses aan gaan bieden en even afkoelen.

Maar ja, wat moet je dan wel doen?

Erkenning

Daar is maar één antwoord op: erkenning! Met al onze goedbedoelde acties willen we onze kinderen de teleurstelling en de boosheid daarover ontnemen. Hij vind het wel erg en wij zeggen dat het wel mee valt? Voor hem IS het erg. En nee, het weegt niet op tegen alle grote mensen problemen, maar dit zijn kleine mensen problemen en in verhouding voor hem net zo erg en serieus te nemen.

 

Jouw teleurstelling

En dan als je deze mooie tip uit de kast hebt gehaald. Dan besef je een paar uur later terwijl je op je werk zit dat zelf diep van binnen ook ontzettend teleurgesteld bent. Dat je een mooie training wilde organiseren in Italië, maar dat die niet doorgaat door te weinig deelnemers. Dat je daar zelf veel te snel overheen bent gestapt en dat je hebt weggewuifd. Dat je dat ook niet erkend hebt.

Kijk verder dan wat je ziet

Kinderen zijn onze spiegels, ze laten ons dingen zien waar we ons zelf (nog) niet bewust van zijn. Als je verder kijkt, dan alleen de trucjes en tips, verder kijkt dan alleen naar het gedrag. Dan zie jij wat jouw kind jou wil laten zien, mee wil geven en jou dus eigenlijk heel hard helpt. Mama, jij bent diep van binnen ook teleurgesteld. Daar mag je best boos over zijn, gooi het er nou eens uit!

 

Naam *
E-mail *
Telefoon
Waar kan ik je bij helpen? *