Vier dingen die voorkomen dat je kind om niets ontploft

Main Image


Het ging echt helemaal nergens over....
Hij wilde eerder uit de auto dan zijn grote zus. Hysterisch begon hij te gillen.
Of ik had zijn beker aan de verkeerde kant neergezet en o ja, de kleur was ook he-le-maal verkeerd.
Ik zag het steeds ook totaal niet aankomen. Ik kon er geen rekening mee houden of mezelf voorbereiden op. Van het ene op het andere moment was het zo.
Waarom wordt mijn kind zo boos om kleine onbelangrijke dingen? Wat kan ik eraan zodat dit minder vaak voorkomt?

 

Waarom is het zo dat je kind ontploft om iets onbenulligs?


Kinderen hebben van nature de behoefte om hun autonomie te ontwikkelen. Dat is wat wij als ouders ook graag voor onze kinderen willen. Dat ze duidelijk weten wie ze zijn en wat ze willen in het leven. Daar hebben wij ook een taak als opvoeders, dit goed begeleiden en je kind voldoende aanreiken om dit ook echt te kunnen ontwikkelen.


Maar......gedurende een dag, bepalen wij heel veel voor onze kinderen. Hoe laat ze uit bed moeten, dat ze hun tanden moeten poetsen, wat en hoeveel ze moeten eten, hoe laat ze op school moeten zijn en daar eenmaal aangekomen staat ook het dagprogramma al klaar. Nu vind ik structuur voor kinderen ook erg belangrijk en ik weet ook dat sommige dingen ook echt moeten. Ik wil alleen maar aangeven dat er in de loop van de dag voor een kind weinig kans op autonomie overblijft. Een kind heeft het idee dat hij of zij de grip verliest en gaat waar hij of zij kan controleren. Zo komt het dus dat een kind ineens op een klein onbenullig ding hysterisch kan reageren.

 

En hoe zit het met jou?


Kinderen laten ons ook haarfijn zien hoe het diep van binnen met ons gaat. Dus loop jij hier tegenaan? Dan is het een goed idee om te bekijken hoe het met jouw autonomie gesteld is. En dan niet alleen binnen het gezin, maar ook op je werk, in je relatie, met je vrienden enzovoorts. Ben jij ook vooral aan het doen wat moet van een ander? Dan wil je kind met zijn of haar gedrag je een mooie maar ook confronterende spiegel voorhouden. Wellicht is het tijd om meer te gaan doen wat jij zelf wilt doen in plaats van wat moet.

 

Vier dingen die jij kunt doen:

  1. De belangrijkste knop waar je aan kunt draaien, ben jij zelf. Dus als je in de spiegel hebt gekeken dan is dit het moment om aan jouw autonomie te gaan werken. Zodra je dat gaat doen, zal je kind als vanzelf met je mee ontwikkelen. Dan doe jij het werk voor twee.

  1. Heel praktisch kun je jouw kind op een dag bewust de controle geven. Dat doe je op een speelse manier met powergames. Laat je kind als een koning of koningin bevelen geven die jij op moet volgen bijvoorbeeld. Of als een kind de was uit de wasmand gooit, roep je heel hard: 'O nee, ik hoop niet dat 'ie dat nog een keer doet'. Laat je kind er zoveel mogelijk was uitgooien en geef je kind op die manier gedurende de dag de controle terug. Ben hierin creatief en maak er een leuke activiteit van.

  2. Laat je kind kiezen. Bijvoorbeeld twee setjes kleding waaruit je kind kan kiezen in de ochtend. Of een reeks aan beleg wat ze zelf op hun boterham mogen smeren, of een spelletje of activiteit die middag, of wat jullie vanavond gaan eten.

  3. Vraag jezelf kritisch af: Moet het echt? Vaak zijn onze beelden van wat moet gebaseerd op wat wij zelf van huis uit hebben meegekregen of wat onze omgeving vindt. Maar moet het echt van jou en waarom? Als je op deze manier kijkt, komt er misschien welk wat meer ruimte voor een kind om echt te kunnen groeien.

 

Dit en nog veel meer komt aan bod in de online training PIT, voor ouders van temperamentvolle kinderen. Je krijgt in deze training informatie, handvatten en opdrachten. Maandag 18 maart is de training gestart.